Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingslabel dat de voedingswaarde van producten vertaalt in een duidelijke 5 letter- en kleurencode. Elk product krijgt een score toegekend op basis van een wetenschappelijk algoritme. Die formule houdt rekening met te vermijden voedingsstoffen (energiewaarde en hoeveelheid suikers, verzadigde vetten en zouten) én met positieve (het aandeel vezels, proteïnen, fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie). Zo zie je in één oogopslag welke producten aan te raden zijn én welke je beter beperkt.

Zo wordt de Nutri-Score toegekend

Het algoritme kent punten toe aan elk element in de voedingstabel (per 100 g of ml), zowel voor nadelige (energie, suikers, verzadigde vetzuren, zout) als voor gunstige (eiwitten, vezels, verhouding fruit, groenten, noten, koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie) voedingsstoffen. Daarna trekken we de positieve punten af van de negatieve en zetten we het resultaat om naar de Nutri-Scoretabel.

Aanpassing in de berekeningswijze van de Nutri-Score

Om beter aan te sluiten bij de gangbare voedingsaanbevelingen en op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Franse Hoge Gezondheidsraad heeft Santé Publique France (initiatiefnemer achter de Nutri-Score) de berekeningswijze van de Nutri-Score deels aangepast. Zo zal rekening gehouden worden met de hoeveelheid koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie in een product, om de Nutri-Score te berekenen. Concreet houdt dit in dat de Nutri-Score kan verbeteren voor een aantal producten, zoals olijfolie en producten die veel olie bevatten (zoals humus en koude sausen).

De nieuwe berekeningsmethode van Nutri-Score zal toegepast worden op de eigen merken van Colruyt Group. De klanten zullen deze aanpassing vanaf eind januari 2020 kunnen zien op alle digitale kanalen van Colruyt Group (de websites en apps van Colruyt Laagste Prijzen en Collect&Go en de SmartWithFood-app). De verpakkingen van Boni Selection-producten waarvan de Nutri-Score wijzigt door deze aanpassing zullen in de loop van de volgende maanden aangepast worden.