Hoe gebruik je de Nutri-Score?

De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een donkeroranje E eet of drink je beter met mate. Op basis van de Nutri-Score krijg je dus transparante productinformatie en kan je voortaan bewust kiezen. In principe krijgen alle voedselproducten een Nutri-Score, ook bereide maaltijden en dranken. Alcoholische dranken en babyvoeding tot 3 jaar komen niet in aanmerking.

Verstandig aan de slag

Mag je nu alleen nog maar voeding met een A-score in huis halen? Of E-scores altijd links laten liggen? Dat hoeft niet. Zoals zo vaak in het leven, is het ook hier een kwestie van doseren. De Nutri-Score wordt namelijk berekend per honderd gram of milliliter, kwestie van eenvoudig te kunnen vergelijken binnen eenzelfde assortiment. Zo kan je de scores van bv. verschillende soorten ontbijtgranen of kant-en-klare maaltijden naast elkaar leggen. Je ziet dan meteen welke producten je regelmatig kan eten, en welke minder passen in een evenwichtig voedingspatroon.

Evenwichtiger eten met de Nutri-Score

Als je aan het koken gaat, combineer je sowieso producten met verschillende Nutri-Scores. Je kan bv. kaas met een D-score in een recept gebruiken, maar per portie zal je niet per se 100 g van die kaas naar binnen spelen. Zo kan je dus een evenwichtig gerecht op tafel zetten, zelfs met kaas erbij. Alles met mate is zoals altijd een goede graadmeter, ook in het geval van de Nutri-Score.

Klik op de logo's Colruyt, Bio-Planet en Spar Colruyt Group en ontdek enkele concrete recepten. Let er alleen op dat je de aanbevolen hoeveelheid van de ingrediënten respecteert, en smakelijk!